Stereolithografie
Stereolithografie is een snelle en nauwkeurige methode om prototypes te bouwen. Het bouwen bebeurt op een StereoLithography Apparatus (SLA).
Van alle rapid prototyping processen wordt stereolithografie het meest gebruikt.
Stereolithografie bouwt objecten laag voor laag, door met behulp van een laserstraal het contour van het object te beschrijven. Het opbouwen van een object gebeurt in een vat gevuld met epoxyhars, waarin zich een plateau met een lift bevindt. Op de plaatsen waar de laser het contour beschrijft wordt de hars hard aan het oppervlak. Als een laag klaar is zakt de lift dieper in het vat, daarna wordt op de bestaande laag een volgende laag uitgehard. Zo ontstaat uiteindelijk een compleet object dat uit vele lagen bestaat.
Na voltooiing verplaatst de lift zich naar zijn hoogste positie en het object kan verwijderd worden.
Stereolithografie is een van de nauwkeurigste rapid prototyping processen en daarom wordt ook wat betreft de oppervlakte afwerking, een goed resultaat bereikt.
Het materiaal dat bij stereolithografie gebruikt wordt is een epoxyhars met een veelal semi-transparant (translucent) uiterlijk. De prototypes kunnen gelakt worden in elke gewenste kleur. Met stereolithografie kunnen concept-, vorm- en functionele modellen gemaakt worden. Verder is het mogelijk de modellen te gebruiken als moedermodel voor het vacuümgieten.