Medicus

Om tastbare modellen van lichaamsdelen te kunnen maken is interactie nodig tussen een medische scanner (CT, MRI) en een op rapid prototyping gebaseerde machine. Met behulp van speciale software kunnen beelden omgezet worden naar een 3D computermodel, waarna deze weer worden vertaald naar 2D contouren.
Deze contouren worden, op onze Stereolithografie machine (SLA), laag voor laag opgebouwd tot een kunststof model, Dit model kan gebruikt worden bij diagnose en planning van operaties en bij de vervaardiging van custom made implantaten en transplantaten.

Ook bestaat de mogelijkheid de kunststof modellen te gebruiken voor reconstructieve doeleinden wanneer lichaamsdelen ontbreken of vervormd zijn. Gebruik makend van de symmetrie van het menselijk lichaam is het mogelijk intacte delen van het lichaam te scannen. Deze scans worden naar een 3D computermodel vertaald en vervolgens gespiegeld, waarna het gespiegelde resultaat gebruikt wordt voor het prepareren en vervaardigen van een exact passend transplantaat, een implantaat of van een epithese, die door een chirurg bij de patiënt in- of aangebracht kan worden.